Open source anno 2003

De filosofie van open source bestaat met name uit de gedachte dat commerciële belangen niet de drijfveer mogen zijn bij de ontwikkeling van software. Een zeer bekend en succesvol open source project is het besturingssysteem Linux. De grondlegger Linus Torvalds had met de ontwikkeling van Linux met name idealistische doelstellingen, zoals: er is niks beters dus ik maak mijn eigen besturingssysteem. Omdat hij de programmacode gratis verspreidde op internet, kreeg hij veel steun van programmeurs welke wel wilde meewerken aan Linux. Zonder deze steun had hij nooit een noemenswaardige concurrent van Microsoft kunnen worden. Bij de ontwikkeling van Linux werd met name gekeken naar de elegantie van een stukje programmacode. Linus kreeg van alle kanten programmacode opgestuurd welke hij zelf beoordeelde en integreerde in het besturingssysteem. Vanaf het allereerste begin was Linux al onderscheidend omdat het met Linux mogelijk was om op een efficiënte en veilige wijze meerdere programma's tegelijk te draaien(multitasken). Op dit moment is Linux een serieus alternatief voor Windows. Er zijn op dit moment diverse Linuxvariaties verkrijgbaar, zoals Suse (uit Duitsland) en Redhat (uit de VS).

Voordelen van open source software:

  1. De software is gratis. U betaalt geen bedrage aan de ontwikkelaars van de software. U mag de software echter ook niet doorverkopen.
  2. U heeft zelf de programmacode in handen. Dit betekent dat u de software zelf kunt aanpassen en uitbreiden voor uw situatie.
  3. Vaak is er een grote 'community' van gebruikers welke bijdragen doen aan de software. Van deze bijdragen kun u tevens gratis gebruik maken.

Nadelen van open source software:

  1. Geen garantie. Er zijn normaal gesproken geen bedrijven verantwoordelijk voor het correct functioneren van de software. Het is echter wel mogelijk om onderhoudscontracten af te sluiten. Onze ervaring is dat open source software in veel gevallen van zeer hoge kwaliteit is. Commerciële software blijkt tevens ook niet altijd correct te werken.
  2. Het kost iets meer werk om de software aan de praat te krijgen. Het instellen en configureren vereist vaak ook iets meer technische kennis.
  3. Open source software wordt steeds populairder, maar op dit moment is het aanbod nog niet voldoende. Vaak moet er aan bestaande open source pakketten functionaliteit worden toegevoegd.
  4. Hoewel de documentatie en de architectuur vaak heel goed is, kan het ook voorkomen dat er te weinig aandacht is besteed aan deze elementen waardoor het moeilijk is om de software te onderhouden of uit te breiden.

Veel gebruikte technieken / programmeertalen

Onze referenties:

Literatuur: